Nu se indoieste nimeni ca timpurile pe care le traim sunt foarte dificile si ca satele noastre sunt din ce in ce mai sarace si mai imbatranite. Nu ar trebui sa uitam ca inaintasii nostri ne-au invatat ca „nemurirea s-a nascut la sat” si sa indreptam din când în când privirea si spre locurile noastre natale, sa nu uitam ca uneori o privire te face sa te indragostesti, la fel si o priveliste.
Se pare ca asta s-a intâmplat cu familia Oprica, in una din vizitele facute la Orodel: s-a decis sa isi cumpere casa in satul natal al doamnei, Daniela Doina, nascuta Boldea în Orodel in 1967. Intocmai asa cum ziceau batrânii nostri – si noi nu ii credeam pentru ca eram luati de valul modernitatii – „Cine-a stat in Orodel/Si-a baut apa din el/Nu se va simti la fel/De s-o-ndeparta de el” , voind sa spuna ca daca ai trecut prin sat sigur vei dori sa te reîntorci, sa nu mai pleci din el.
Sotul dumneaei , inginerul Oprica Dan Ion, nascut in comuna Romani, judetul Neamt in 1967 si fata dumnealor, Oprica Oana, nascuta in 1990, actualmente studenta anul II la Politehnica Timisoara la Facultatea de Constructii, sectia geodezie cadastru sunt la fel de indragostiti de satul Orodel si de tehnica metaloplastiei.
Doamna prof. Ing. Daniela Oprica ne povesteste cum a avut loc primul sau contact cu metaloplastia:
,, Intamplarea a facut sa fiu invitata in atelierul domnului Florin Plaur, un artist plastic consacrat al Vaii Jiului. Inca de la primii pasi facuti prin incapere, ai carei pereti erau plini de lucrari , am crezut ca ma aflu intr-o lume de neimaginat pana atunci. In tot timpul petrecut acolo am trait clipe atat de frumoase, incat nu le voi uita niciodata. Eram uimita de felul in care se exprima artistul si mai ales, de materialul folosit. Abia atinsa coarda unei viori la o nota inalta , asa imi simteam sufletul.In acel moment nu aveam de unde sa stiu ca mai tarziu , la cateva ore dupa aceea , imi doream sa revad cu ochii mintii aceleasi lucrari. Asa s-a nascut dorinta arzatoare de-a le mai privi inca o data , lucru pe care l-am si facut in scurt timp dupa aceea.
Dupa vizionarea acestor lucrari de arta , pentru mine ,,metaloplastia” a semnificat descoperirea frumosului si schimbarea cea mai importanta din viata mea.
Metalul, prin intelesul cuvantului insusi, ne duce cu gandul la duritate, la rece, la glacial, insa
spre surprinderea mea senzatia lasata , a fost tocmai inversa, de fapt, acele lucrari erau marturia clara cum ca metalul trecuse printr-un ,, proces de imblanzire”.
Metaloplastia, este puntea de legatura intre tehnica si arta, creaza o curiozitate permanenta, de analiza a liniilor si umbrelor lasate de artist.Imaginea aceasta te urmareste , ramanand sa te tot intorci spre a admira cu o mai mare curiozitate ca de fiecare data sa descoperi o noua exprimare, parca neobservata la precedenta analiza.
Pasiunea pentru metaloplastie, a fost imbratisata de toata familia. Pana la ore tarzii din noapte alaturi de sotul meu , ing. Dan Ion Oprica, impreuna , imblanzeam metalul, fascinati tot mai mult de forme, lumini si umbre.
Atunci cand poti transmite altora frumosul trairilor tale , cand poti cultiva gustul pentru frumos, te simti implinit.
Asa a luat nastere , Cercul de metaloplastie de la Clubul Copiilor si Elevilor din Petrosani.
De atunci, multe generatii de elevi intre 8 si 18 ani au cunoscut tehnica metaloplastiei exprimandu-si astfel talentul artistic. „
Vom avea posibilitatea sa admiram deosebitele creatii ale acestor mici artisti.
Interesant…dar ar putea doamna Doina pune mai multe informatii despre aceasta activitate?
Arta in orice forma a ei iti bucura sufletul si te implineste pe tine ca om…. am avut norocul sa o vad pe d-na Oprica Daniela la lucru atat in cadrul cercului de metaloplastie cat si a sectiunii de „teatru” … stiu ca poate indentifica talentul fiecarui copil .
Aici o puteti auzi pentu 20sec din min 1,37
http://www.youtube.com/watch?v=Zy9md2Fvjes&feature=related
Speram sa avem cat de curand vesti placute despre aceasta posibilitate si speram intr-o eventuala colaborare cu scoala, dar si in interesul copiilor si parintilor.
Foarte frumos!
Dar dna prof.ing. Daniela ar putea face un mic atelier si la scoala din comuna?!Ar putea sa initieze un grup de elevi? Din articol am inteles ca si-a cumparat casa in Orodel,deci….?