Comuna Orodel Judetul Dolj

MA VIZITATI , DECI EXIST !!!

Indiferenta

Scris de cbalm in decembrie - 1 - 2013

Este timpul amiezei si nea Ion a iesit pe prispa casei sa se bucure de lumina soarelui. Este un soare cu dinti ; norii de noaptea trecuta s-au risipit, dar au lasat o patura groasa de zapada. Dintr-un colt de paine ii arunca din cand in cand lui Mandache cate o bucata. Acesta o gaseste mai mult dupa miros caci vederea i-a slabit de tot. Deodata o bucatica mai mica de paine zboara peste prispa la cativa metri, in zapada. Mandache il priveste intrebator daca trebuie sa se duca in zapada dupa bucatica de paine. Nea Ion ii da ce a mai ramas din colt, linistindu-l:

-E un soricel , mai Mandache. Era inghetat si infometat si venise sa ne ceara ajutorul. Nu trebuie sa fii indiferent la nevoile celor din jur. Sa iti spun povestea unui soarece pe care nu l-a ajutat nimeni.

-Acel soricel locuia intr-o casa. Intr-o zi pe cand se intorcea din gradina, unde se ospatase cu seminte de dovleac a vazut trecand peste pragul casei un mic sarpe. Pentru el era insa cea mai mare amenintare. Speriat alearga in ograda la curcan ii spune ce a vazut si il roaga sa il ajute:

-Daca te infoi odata la el si il ameninti cu pintenul tau il alungi imediat.

-Nu e treaba mea ca nu poti intra tu in casa, spune curcanul si isi continua mersul sau arogant.

Soricelul cere ajutorul porcului sa il arunce pe sarpe afara din casa cu râtul sau cel puternic si vacii sa il ameninte cu coarnele sale si calului sa ii dea o copita sa il arunce cat colo. Dar toate animalele il refuza spunand ca nu le priveste pe ele acest lucru, ca nu au timp de nimicarii de astea, ca nu e o amenintare pentru ele fiindca pe aici nu traiesc serpi veninosi. Pe cand se intorcea trist si ingandurat o vede pe stapana casei trecand pragul, apoi speriindu-se de sarpe se impiedica si cade lovinduse cu capul de parapet. Stapanul sare in ajutorul ei calca sarpele, dar femeia nu isi revine in simtiri. In zilele urmatoare vin sa o viziteze rudele cele mai apropiate si omul trebuie sa taie curcanul ca sa le puna sa manance. Stadiul bolnavei se inrautateste si din ce in ce mai multi vin sa o vada si sa o pazeasca, asa ca omul taie porcul ca sa aiba ce le da oaspetilor. Intr-un final femeia moare si ca sa o poata inmormanta omul trebuie sa vanda calul,  iar pentru praznuirea pomenii se gandeste sa taie vaca.

-Vezi tu mai Mandache, daca esti indiferent si crezi ca nu te priveste pe tine necazul altuia se poate sa te afecteze vreodata ce se intampla cu el, caci viata asta este tesuta cu fire invizibile care ne leaga pe unii de altii.

2 Comentarii la articolul “Indiferenta”

  1. Mirela spune:

    Foarte frumosa povestea imi aduce aminte de copilarie.

  2. marius spune:

    interesanta povestioara…

Lasa un comentariu